SEO

57 SEO Interview Questions and Answers

SEO Interview Questions and Answers – Digital Marketing is one of the most emerging jobs of 2020 in India. And the demand for Digital Marketing Specialist and SEO managers are rapidly growing day-by-day.  If you are going for an interview for SEO professionals, digital marketing professionals, or want to succeed in an SEO job interview, you must need to read these 57 SEO interview questions and answers that are frequently asked in the Interview.

Top SEO Interview Questions 2020:-

Q1. What does SEO stand for?
Q2. What is SEO? Name types of SEO.
Q3. What is a backlink? Define the types of backlinks.
Q4. Why are Backlinks Important?
Q5. What is the difference between on-page and off-page SEO?
Q6. Define Page Rank.
Q7. What is a keyword in SEO?
Q8. What are the LSI keywords?
Q9. Define the role of keywords in SEO.
Q10. Explain keyword stemming.
Q11. Which are the tools that you have used in SEO?
Q12. Define keyword Density, Prominence, and Proximity.
Q13. What are meta tags?
Q14. What are meta tags character limits?
Q15. What is the difference between a do-follow and a no-follow link?
Q16. What is an anchor text?
Q17. What is 301 redirect?
Q18. What is Googlebot?
Q19. How to improve the loading speed of a website?
Q20. What is robots.txt?
Q21. What is the Keyword Difficulty?
Q22. What is a long-tail keyword?
Q23. What is SEO friendly URL?
Q24. What are the common SEO mistakes?
Q25. What is a landing page?
Q26. Which tools can you use to check the number of backlinks of your competitor’s website?
Q27. What is the latest Google Update?
Q28. What is the Panda update?
Q29. What is the Penguin update?
Q30. What is Google Hummingbird?
Q31. What is Google Sandbox?
Q32. Name some of the black hat techniques.
Q33. What’s the difference between White Hat and Black Hat SEO?
Q34. What are the doorway pages?
Q35. How to remove the toxic links from a website?
Q36. Your website is banned by Google for black hat practices, what should you do?
Q37. What is XML Sitemap? How is it important?
Q38. What is PA and DA in SEO?
Q39. What is Bounce Rate?
Q40. What are the organic results?
Q41. What is the content relevancy?
Q42. What if nothing shows upon searching a domain?
Q43. What are Google Crawlers?
Q44. What is Search Engine Submission?
Q45. What are the social signals?
Q46. What is Cross-linking?
Q47. Why should you do Cross-linking?
Q48. What do you mean by NAP?
Q49. How do you know that a link is a bad link or not?
Q50. What is a Google Penalty?
Q51. How will you avoid the Google penalty?
Q52. Why SEO is done mainly on Google in India?
Q53. What is Canonical URL?
Q54. What is an HTML Sitemap?
Q55. How to associate the indexed pages of Google?
Q56. What is competitor analysis?
Q57. How do you do off-page SEO?

Digital Marketing Interview Questions
Digital Marketing Interview Questions

Top Senior SEO Interview Questions and Answers

 Q1. What does SEO stand for?

Ans. SEO stands for Search Engine Optimization.

Q2. What is SEO? Name types of SEO.

Ans. SEO is the process of ranking keywords upon search engines to get ranking and visibility.

 SEO is of two types.

  1. On-page optimization 
  2. Off-page optimization

Q3. What is a backlink? Define the types of backlinks.

Ans. Any incoming links from another website to your website or blog is known as a backlink. 

Backlinks are of two types:

  1. Inbound Links (Inbound Links are generally known as backlinks)
  2. Outbound Links (The links from your website to another website are known as Outbound links)

Q4. Why are Backlinks Important?

Ans. Backlinks are votes from other websites that tell search engines “This content is Unique, credible and useful”. So more backlinks you have, the higher your site will rank in Google and other search engines.

Q5. What is the difference between on-page and off-page SEO? 

Ans. On-page SEO refers to the factors you can control and optimize on your website, while off-page SEO refers to the page ranking factors that occur off your website, like creating backlinks for your website.

Q6. Define Page Rank.

Ans. For every website and web page, Google gives a rank according to its algorithm. This is known as Page Rank.

Q7. What is a keyword in SEO?

Ans. SEO keywords are words and phrases in the web content that help a website to rank and make it searchable on any search engine.

Q8. What are the LSI keywords?

Ans. LSI or Latent Semantic Indexing keywords are the words signifies the main keyword which is targeted for ranking in SERPs. It’s widely used by SEO professionals use to improve SERPs.

Q9. Define the role of keywords in SEO.

Ans. Keywords are the most important factor in Search Engine Optimization. Not even in SEO but in entire Digital marketing Field “keyword” is important, all the ranking and branding factors depend upon it also organic and paid traffic lies on it.

Q10. Explain keyword stemming.

Ans. The keyword stemming refers to Google’s ability to understand different word forms of a specific search query.

Q11. Which are the tools that you have used in SEO?

Ans. Google webmaster, Google analytics, Ubbersuggest, Yoast SEO.

Q12. Define keyword Density, Prominence, and Proximity.

Ans. keyword Density is the ratio of the number of times your keyword appears on the page of your article, versus the number of words on the page.

Keyword Prominence refers to how prominent your keywords are within key elements of your web page and meta tags.

Keyword Proximity in SEO refers to the distance of keywords from one another or another element on the website.

Q13. What are meta tags?

Ans. Meta tags are snippets of text that describe a page’s content. Meta tags tell search engines what a web page is about. (Reference: Wordstream)

Q14. What are meta tags character limits?

Ans. Meta Title Tag — 50 – 60 characters limits Meta Description Tag — 50 -160 characters limits

Q15. What is the difference between a do-follow and a no-follow link?

Ans. A do-follow link allows the authority to the search engines to follow them while a no-follow link doesn’t allow search engines to follow them or pass any authority to the referring website.

Q16. What is an anchor text?

Ans. An anchor text is a Clickable Text in a hyperlink of any content.

Q17. What is 301 redirect?

Ans. 301 code helps a user redirected to a new URL from the old URL after clicking on it.

Q18. What is Googlebot?

Ans. Googlebot is the generic name for Google’s web crawler. Googlebot is the general name for two different types of crawlers: A desktop crawler that simulates a user on the desktop, and a mobile crawler that simulates a user on a mobile device. (reference: support.google.com)

Q19. How to improve the loading speed of a website?

Ans. Here are some of the ways to improve website page speed:

  • Enable compression
  • Minify CSS, JavaScript, and HTML
  • Optimize images
  • Reduce HTTPS redirects
  • Remove render-blocking JavaScript
  • Leverage browser caching
  • Improve server response time

Q20. What is robots.txt?

Ans. Robots.txt is a text file webmasters create to instruct search engine robots, how to crawl pages on their website?

digital marketing interview question
senior SEO interview questions 2020

Q21. What is the Keyword Difficulty?

Ans. Keyword difficulty defines how difficult a keyword is to rank due to its no. of monthly searches.

Read Also:- 25 Google AdWords Interview Questions

Q22. What is a long-tail keyword?

Ans. Long-tail keywords are phrases containing over 3+ words which makes search results more specific and relevant.

Ex- SEO Interview – Niche Keyword (2 words)

SEO Interview Questions and Answers – Long Tail Keyword (5 words)

SEO Interview Questions and Answers for Fresher – Long Tail Keyword (7 words)

Q23. What is SEO friendly URL?

Ans. SEO-friendly URLs are the short and keyword-rich URLs that meet the needs of users and searchers.

Q24. What are the common SEO mistakes?

Ans. Some common SEO Mistakes are:

  • Not optimizing for the right keywords.
  • Unique Meta tags missing.
  • Only focusing on targeted keywords
  • Using poorly written or duplicate content
  • Focusing on link quantity over link quality

Q25. What is a landing page?

Ans. A landing page is the first page you “land on” after clicking a link. It serves as the entry point for a website.

Q26. Which tools can you use to check the number of backlinks of your competitor’s website?

Ans. Semrush, Ahrefs, Monitor Backlink, and Alexa.

Q27. What is the latest Google Update?

Ans. Google regularly updates its algorithm, so have a keen eye on those updates.

Q28. What is the Panda update?

Ans. Google’s Panda Update is a search filter introduced in February 2011 meant to stop sites with poor quality content from working their way into Google’s top search results. (Reference: SearchEngineLand)

Q29. What is the Penguin update?

Ans. Google launched the Penguin Update in April 2012 to better catch sites deemed to be spamming its search results, in particular, those doing so by buying links or obtaining them through link networks designed primarily to boost Google rankings. (Reference: SearchEngineLand)

Q30. What is Google Hummingbird?

Ans. Google Hummingbird is a google update that introduces in 2013 it searches queries precise and fast after this update search engine now gets the actual meaning behind a query, rather than the separate terms in it.

Q31. What is Google Sandbox?

Ans. Google Sandbox refers to an algorithm that prevents new websites from ranking in Google’s search results. 

Q32. Name some of the black hat techniques.

Ans. Doorway pages, Link farming, cloaking, keyword stuffing, hidden text, etc.

Q33. What’s the difference between White Hat and Black Hat SEO?

Ans. The SEO practice that follows Seach Engines guidelines and algorithms are considered as Whitehat SEO while The SEO practice that doesn’t follow Search Engines guidelines and algorithms are considered as Black Hat SEO.

Q34. What are the doorway pages?

Ans. Doorway pages are low-quality pages optimized to rank high for specific keywords that act as a door between users and content.

Q35. How to remove the toxic links from a website?

Ans. First, use a link checker tool like – Semrush to find out the toxic links to the site, then use the ‘Google Disavow’ tool to remove the link.

Q36. Your website is banned by Google for black hat practices, what should you do?

Ans. I will remove bad links or pages by submitting them to Google Disavow Tool.

Q37. What is XML Sitemap? How is it important?

Ans. XML or Extensible Markup Language sitemap acts as a roadmap of your website that leads search engines to all your important pages. XML helps in SEO by improving your SERPs.

Q38. What is PA and DA in SEO?

Ans. Domain Authority (DA) is a search engine ranking score developed by Moz that predicts how well a website will rank on search engine result pages (SERPs). A Domain Authority score ranges from one to 100, with higher scores corresponding to a greater ability to rank.

Page Authority (PA) is a score developed by Moz that predicts how well a specific page will rank on search engine result pages (SERPs). Page Authority scores range from one to 100, with higher scores corresponding to a greater ability to rank. (Reference: MOZ)

Q39. What is Bounce Rate?

Ans Bounce rate is single-page sessions divided by all sessions or the percentage of all sessions on your site in which users viewed only a single page and triggered only a single request to the Analytics server. (Reference: Google)

 Q40. What are the organic results?

Ans. Organic results mean ranking of a webpage without any paid promotion or ads. This is the concept of SEO.

Q41. What is the content relevancy?

Ans- Content Relevancy indicates how relevant a webpage or website is related to a particular search query or topic.

Q42. What if nothing shows upon searching a domain?

Ans -There are 3 possible reasons:

  • The domain is new and has not been indexed
  • Search engines have banned the website
  • Canonical issues

Q43. What are Google Crawlers?

Ans – Google crawlers/Spiders/robots are software programs used by search engines to finds new and edited content by following links and will be provided to the user when he searches that term or phrase on those search engines.

Q44. What is Search Engine Submission?

Ans. Submitting your website URLs to search engines like – Google, Bing, and yahoo is known as search engine submission.

Q45. What are the social signals?

Ans. These are interactions of people with the website post or content submitted on social media platforms. This includes likes, dislikes, comments, shares, upvotes, pins, views, etc.

Q46. What is Cross-linking? 

Ans. Cross-linking is the process of linking a website or blog to another website. It a common way of generating backlinks for any websites.

Q47. Why should you do Cross-linking?

Ans. We do Cross-linking for the following purpose.

  • Improve Page Rank of the website.
  • Getting backlinks from another website.
  • Increase user engagement on the website
  • Boost SEO ranking

Q48. What do you mean by NAP?

Ans. NAP stands for Name, Address, Phone Number. It is a crucial component of local SEO and helps search engines to shows relevant business in geo-targeted searches.

Q49. How do you know that a link is a bad link or not?

Ans – We can determine Bad links by following –

  • Links from low-authority sites
  • Links from irrelevant content and source
  • Links from low quality or duplicate content
  • Bulk link creation in a short period of time.
  • Buying links

Q50. What is a Google Penalty?

Ans. A Google penalty is a negative impact on a website’s search rankings based on unethical SEO activities or updates in Google algorithms.

Q51. How will you avoid the Google penalty?

Ans. Google penalty can be avoided by ensuring that:

  • Don’t buy links.
  • Don’t overuse keywords
  • Write unique and quality content. 
  • Avoid Black Hat SEO practices.

Q52. Why SEO is done mainly on Google in India?

Ans. Today 71.59% of internet users in India use Google chrome as a Search engine that’s why SEO in India mainly done on Google.

Q53. What is Canonical URL?

Ans. A canonical tag or rel canonical is a tag that tells search engines that give equal value to www or without www URL of the same site that prevents “duplicate content” issue.

Q54. What is an HTML Sitemap?

Ans. An HTML sitemap is a list of website pages, designed for a better user interface that helps them to navigate the site easily.

Q55. How to know the indexed pages of Google?

Ans. Simply type site:www.yourwebsite.com on the google search bar to see the indexed pages of the specific website. 

Q56. What is competitor analysis?

Ans. Competitor analysis is the process of identifying and analyzing the competitor’s websites of your niche that rank higher than your site.

Q57. How do you do off-page SEO?

Ans- Off-page SEO includes the following practices-

  • Backlink creation
  • Content marketing 
  • Guest posting
  • Creating Social Signals

Conclusion:

Hope this list of frequently asked SEO Interview questions and answers helps you in the interviews. Also, you can comment below to tell us what are the questions that have been asked from you in the recent SEO Interviews. One more thing always tries to answer in your words by this you present yourself as an SEO professional rather than a google reader. Best of Luck!

Tags – seo interview questions, seo interview questions for fresher, seo executive interview questions, seo analyst interview questions

Leave a Comment

Share via
Copy link
Powered by Social Snap